Cytuję słowa Kojota: Na jaju i jajach ten świat jest oparty! Bez nich nie da rady!


Zbliżają się Święta Wielkanocne i jaja będą królowały na stole.
Jakie jaja mamy do dyspozycji?

Jaja jak berety; jaja malowane; jaja drobiowe, przepiórcze i strusie; jaja w majonezie i jaja faszerowane. Różne kolory, wielkości i smaki, ale kształt zbliżony.

Jaja w naszej diecie są bardzo ważnym składnikiem. Pomijając fakt, że bez jaj nie byłoby ciast, naleśników, zapiekanek, kotletów, klopsów itp, itd….., to jaja są ważne jako jaja; mało kalorii; dużo wartościowych składników; cholesterol? Kto go widział?
A w smaku też dobre. Jadłam jaja kurze, kacze, niedawno gęsie i przepiórcze.
Strusich jaj jeszcze nie jadłam, ale wszystko przecież przede mną.

No, a drapieżniki to wykradały jaja pewnie z niejednego gniazda, co? I jak smakowały?

W okolicach Wielkanocy nie tylko się zazieleni rzeżuchą i brzózkami, ale również się zażółci jajami i zakolorowieje (nowe słowo) pisankami.

A w żurku wielkanocnym jakie te jaja są smaczne.
Aż ślinka leci. Mniam, mniam.

Bazylka

Advertisements