Bociany zimują w południowej Afryce. Drogę długości  ok. 8 000 kilometrów przebywają w ciągu czterech miesięcy, pokonując dziennie maksymalnie 200 kilometrów. Podczas lotu wiosłującego wykonują prawie dwa uderzenia skrzydłami w czasie jednej sekundy.

Popatrzcie jaką olbrzymią trasę pokonują bociany.
I jak regularnie latają, z niewielkimi odchyłkami spowodowanymi warunkami atmosferycznymi.
A oto mapa tych wędrówek z podaniem orientacyjnych terminów przerw.

http://www.bociany.lask.pl/mapa%20wedrowek/mapa%20wedrowek.jpg

Reklamy