…  zielonym ogonkiem.

Każdego roku czekamy na sezon truskawkowy z utęsknieniem, a niecierpliwość dodatkowo wzmaga fakt, że sezon ten jest wyjątkowo krótki. Nie możemy się doczekać soczystych, słodkich owoców.
Niestety, sezon truskawkowy trwa bardzo krótko (1-1,5 miesiąca) dlatego też w tym okresie należy spożywać jak najwięcej truskawek aby nasz organizm mógł nacieszyć się ich dobroczynnym wpływem.
Można również truskawki mrozić, gdyż przechowywane w takiej formie będą cieszyły podniebienie przez dość długi okres czasu prawie nie tracąc swych cennych składników.

Truskawka to stosunkowo młody owoc – powstały dopiero w połowie XVIII wieku przez skrzyżowanie dwóch rodzajów poziomek.
Nową roślinę ze względu na niepowtarzalny smak i wielkość owoców natychmiast zaczęto masowo uprawiać.
W kolejnych latach odkryto ich lecznicze właściwości, co tylko spowodowało zwiększenie zainteresowania tym aromatycznym owocem.

Te pyszne owoce to przede wszystkim witamina C – ciekawostką może być fakt, że 100 gramów truskawek zawiera jej więcej niż pomarańcza! Ponadto warto zwrócić uwagę na to, że mrożone tracą tylko 2 mg witaminy C, wciąż więc pozostaje jej aż 60 mg. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa!.
Ogromną zaletą truskawek są zawarte w nich cukry : nie dość, że są one łatwo przyswajalne to warto zauważyć, że 100 g owoców zawiera tylko 7 g cukru. To czyni truskawki bardzo odpowiednim składnikiem diet odchudzających. Z tego samego powodu są też idealnym owocem dla diabetyków.

Co wyleczymy dzięki truskawkom ?
* przeziębienie
* infekcje układu oddechowego
* niedokrwistość
* reumatyzm
* niewydolność nerek i wątroby (wspomagająco)

Truskawki to bogactwo składników mineralnych – głównie potasu, wapnia i magnezu oraz żelaza – dzięki temu mają działanie odkwaszające.
Kolejnym ważnym elementem są pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. W truskawkach znajdziemy ich bardzo dużo, a to powoduje, że nie musimy się martwić o układ sercowo – naczyniowy i zanieczyszczony organizm.

.


Wspaniały tekst Wojciecha Młynarskiego w wykonaniu Joanny Trzepiecińskiej – balsam na duszę


.


Są także doskonałym środkiem leczniczym przy schorzeniach układu pokarmowego : dzięki garbnikom chronią go i zapobiegają jego chorobom. W przypadku stanu zapalnego przewodu pokarmowego truskawki działają przeciwkrwotocznie.

Działanie bakteriobójcze
Co wspólnego mają truskawki z cebulą i czosnkiem? Z pozoru mogłoby się wydawać, że tyle samo co niebo i ziemia. A jednak! Otóż truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

Pozostałe właściwości truskawek : przeciwwirusowe, oczyszczające organizm, wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, moczopędne.

Truskawki w kosmetyce

To idealny owoc do maseczek domowej roboty. Poniżej kilka przykładów ich zastosowania :

Maseczka przeciwzmarszczkowa:
5 dojrzałych truskawek, łyżka oleju sojowego : truskawki rozgnieć na papkę i połącz z olejem. Nałóż na twarz na 20 minut i zmyj letnią, przegotowaną wodą.

Maseczka rozświetlająca :
5 rozgniecionych truskawek, łyżeczka jogurtu, odrobina soku cytrynowego. Zmieszaj wszystkie składniki razem i nanieś na twarz. Po ok. 10 minutach umyj twarz wodą. Teraz nasza cera będzie rozświetlona i schłodzona. Truskawki zawierają dużo witaminy C !

Zalety truskawek:

– bomba witaminowa (A, B1, B2, C, PP). Zawiera więcej witaminy C, niż cytryna i grejpfrut.
– chroni przed anemią.
– odtruwa organizm, oczyszcza, spala tłuszcz.
– poprawia przemianę materii.
– bogate źródło wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu, miko-, makroelementów.
– obecność soli organicznych i pektyn, które oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmu.
– działanie wzmacniające organizm.
– obniżają kwasowość moczu.
– skuteczna w schorzeniach wątroby, nerek.
– polecane dla osób zmagających się z reumatyzmem i artretyzmem.
– fantastyczny zapach.

Wady truskawek:

Truskawki, u niektórych osób, są silnymi alergenami, wywołującymi świąd i wysypkę.

SMACZNEGO !

Reklamy