Trifle Truskawkowe

To najbardziej popularna wersja tego deseru i chyba niezastąpiona. Delikatna galaretka z owocami, na to biszkopt zatopiony między warstwą galaretki a miękkiego, prawie, że płynnego budyniu waniliowego, który rozpływa się w ustach. A na sam koniec świeża bita śmietana. To połączenie zawładnęło mną. Szczerze mówiąc jest to jeden z nielicznych deserów, które mógłbym jeść codziennie i jedna porcja to tylko początek 🙂

Podstawą Trifle jest budyń angielski, ale dzięki dobrze dobranym proporcjom możemy zrobić go na polskim budyniu, który tak przygotowany nie odbiega sporo od typowego custard.
Szczerze polecam.
Pochodzenie: kuchnia angielska, przepis własny
Ilość: 6 porcji
Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 0,5 l wrzącej wody
  • ok. 1 szkl. truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
  • 6 okrągłych biszkoptów (ciastek biszkoptowych)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 0,5 l mleka; do gotowania-nie instant)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Reklamy