Dzisiaj na obiad racuszki z jabłkami. Może mniej wykwintne niż omlet z owocami, ale równie pyszne.

Zapraszam, bo zawsze mi się usmaży więcej, niż sama zjem.

Składniki (na 3 – 4 porcje):

2 duże opakowania kefiru (im gęstszy tym lepszy) lub 2 szklanki mleka
2 jajka
2–3  szklanki mąki (tyle by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
3–4  jabłka
szczypta soli
cukier, cukier waniliowy, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jajka zmiksować z kefirem, dodać mąkę, cukier i sól. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub małe kawałki i dodać do ciasta. Całość wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.

Zupełnie proste. Smacznego!


Advertisements