… zalewie słodko-kwaśnej.

Pyszne do mięs, sałatek, przekąsek…

Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:
– 2 kg gruszek (nie bardzo dojrzałych)
– zalewa:
– 2 szklanki cukru
– 2 szklanki octu 10%
– 30 sztuk goździków
– szczypta cynamonu
– litr wody
– 2 litry wody z cytryną lub kwaskiem

Etapy przygotowania:
– gruszki myjemy i cienko obieramy, przekrawamy na ćwiartki
– wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do kwaskowej wody, by nie ściemniały
– 2 szklanki cukru, 2 szklanki octu 10%, 30 sztuk goździków, szczypta cynamonu, litr wody
wszystkie te składniki zagotowujemy, wkładamy osączone gruszki z wody i gotujemy, aż gruszki staną się szkliste.
– wkładamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy wieczkiem do dołu.

Smacznego !
Reklamy