… szarlotka babuni.

szarlotka-cynamonowa

Składniki:
2,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
masło
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 kg jabłek
cukier
cynamon
2 łyżki bułki tartej
lody śmietankowe

Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj do nich masło i jajka, a następnie wyrób gładkie, niezbyt ścisłe ciasto.
Owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Podziel ciasto na 2 części. Jedną rozwałkuj na blasze posmarowanej tłuszczem i przesypanej maką. Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w 180 st. C. do zrumienienia.
3. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, podlej wodą i duś na niewielkim ogniu (powinny pozostać nieduże grudki). Następnie dodaj cukier i cynamon do smaku.
4. Zrumienione, lekko schłodzone ciasto posyp 1 łyżką bułki tartej, wyłóż mus jabłkowy, po czym posyp resztą bułki tartej. Przykryj startą na tarce drugą częścią ciasta.
5. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. C.

Podawaj na ciepło z lodami.

Reklamy