…  migdałami.

Ponieważ szarlotki wzbudzają tu największe zainteresowanie, to prezentuję kolejną, chyba najsmaczniejszą.

szarlotka-migdalowa

Składniki:
250 g cukru trzcinowego np. DIAMANT Dry Demerera
200 g mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
80 g masła
4 kwaśne jabłka
1 łyżka cynamonu
2 jajka
szczypta soli

Do posypania:
3 łyżki cukru trzcinowego np. DIAMANT Dry Demerera
5 łyżek zrumienionych płatków migdałowych
cukier puder

Przygotowanie:
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z mlekiem. W dużej misce zmieszać oba rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia i sól. Masło pokroić w kostkę, wymieszać z mąką i rozetrzeć. Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać jabłka i cukier oraz masę mleczno-jajeczną. Jeszcze raz wymieszać i przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st.C przez ok. 25 minut. Ciasto powinno przyrumienić się na złoto. Po ostudzeniu posypać szarlotkę zrumienionymi płatkami migdałowymi zmieszanymi z cukrem trzcinowym i cukrem pudrem.

Advertisements