czyli ciasto z truskawkami i bitą śmietaną…

Zawsze kiedy pojawiają się truskawki obowiązkowo musi być to i z innymi owocami już tak dobrze nie smakuje…

ciasto z truskawkami

Składniki:

4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego (niekoniecznie)
łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana 30% 600ml
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej (tylko wtedy, gdy ciasto musi przebyć dalszą drogę)
2 galaretki rozpuszczone, każda w 1 szklance wody

Sposób przygotowania:

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wylać na dużą blachę 35x25cm. Piec ok. 35 min. w 160 st. C. Kiedy ostygnie  można nasączyć; ja to robię bo lubię wilgotne ciasta.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Śmietana do ubijania musi być bardzo zimna. Na początku ubijamy na najwyższych obrotach kiedy widzimy że gęstnieje obniżamy je, bo czasem jak chcemy przedobrzyć może się zwarzyć!

Jesli chcemy dodać żelatynę to należy namoczyć ją w ok. 4 łyżkach zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej  czyli nad garnkiem z gotującą wodą. Wtedy nie powinny się zrobić grudki. Można też oczywiście od razu dokładnie wymieszać w gorącej wodzie. Jak przestygnie dodać do ubitej śmietany.

Na blacie ciasta układamy bitą śmietanę, truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami…

Advertisements