To chyba najbardziej zmysłowy deser, jaki kiedykolwiek wymyślono.
Pierwszy raz przygotował go słynny francuski kucharz August Escoffier pod koniec XIX wieku. Gruszki obgotowuje się w syropie lub słodkim winie, schładza, a następnie polewa sosem czekoladowym i podaje z lodami waniliowymi.

gruszki

Czas przygotowania: 30 minut
Danie dla 4 osób

Składniki:

* 1 szklanka cukru
* sok z cytryny
* 2 łyżki gorzkiej czekolady
* 200 g wody
* 3/4 szklanki likieru gruszkowego
* 1 łyżka płatków migdałowych do posypania
* lody waniliowe – 6 kulek

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, odciąć plasterek od strony przeciwnej niż ogonek – tak aby gruszka stabilnie „stała”.

Usunąć gniazdo nasienne. Zagotować litr wody z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć gruszki i gotować, aż staną się szkliste.

Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol.

Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni. Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.

Uwaga: zamiast świeżych gruszek można użyć gruszek z kompotu lub z puszki.

Advertisements