ciasto cytrynowe

Uwaga, podaję przepis :
Do garnka około 2 litrowego wrzucamy kostkę masła oraz 1 i 1/2 szklanki cukru.
Na wolnym ogniu rozpuszczamy składniki, dodając 4 łyżki kwaśnej śmietany oraz otartą skórę z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Zostawiamy do przestygnięcia około pół godziny.

Do ostudzonej mikstury wsypujemy:1 i 1/2 szklanki mąki + 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 4 żółtka + ubitą pianę z 4 białek.
To wszystko dokładnie mieszamy i… wylewamy na posmarowaną papierkiem po maśle i wysypanej tartą bułką formy prostokątnej lub okrągłej większej (28 cm średnicy) tortownicy.

Piec należy w piekarniku nagrzanym na ok. 180 st. C przez ok..50 minut.
Po 40 minutach należy sprawdzić środek ciasta wykałaczką. Jeśli jest suchy, to możliwe, że już wystarczy – każdy piecyk piecze inaczej.

Wystudzone ciasto można posmarować lukrem np. wg przepisu:
szklanka lub półtorej cukru pudru + sok z cytryny (ile zabierze !!).
Konsystencja lukru powinna przypominać gęstą, ale „lejną” śmietanę.

SMACZNEGO !!!

Reklamy