Jaja, czyli ósmy cud Świata zapewniają nie tylko zdrowie.

.
Do niedawna powszechnie wmawiano i straszono dużą zawartością złego cholesterolu w jajach. Prawdopodobnie zadbali o to producnci wędlin, serów i innych artykułów spożywczych. Gdyż potrawy z jaj były i są dla nich dużą konkurencją, głównie z powodów ekonomicznych, łatwości i szybkości ich przygotowania.

Prawda o jajach jest następująca:

są bardzo pożywne
poprawiają profil tzw. złego cholesterolu
podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu
dostarczają ważnej dla pracy mózgu choliny
zawierają luteinę i zeaksantynę odpowiadające za zdrowe oczy
dzięki kwasom Omega-3 obniżają poziom trójglicerydów we krwi
są źródłem tzw. białka idealnego
pomagają schudnąć

Więcej…

Pamiętajmy też, aby przed głaskaniem, gryzienem, rozbijaniem lub tylko stukaniem w jajo wypowiadać życzenia, najlepiej marzenia do spełnienia.

Advertisements