… przygotowania.

Zbliża się Wielkanoc, więc najwyższy czas zaplanować świąteczne potrawy i wypieki.

Zaprezentuję to, co szczególnie lubię, zwłaszcza w okresie wiosennych świąt.

W ostatnich latach zawsze piekę na święta mazurek pomarańczowy i sernik.

Mazurek jest przepyszny, mało słodki a nawet lekko gorzkawy. Chyba właśnie dlatego mi tak smakuje.

MAZUREK POMARAŃCZOWY

Składniki:

ciasto:

350 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

kostka  masła

szczypta soli

2 żółtka

masa:

4 pomarańcze

1 cytryna

300 g cukru

50 g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać cukier, masło, żółtka (można też dodać łyżkę śmietany ale niekoniecznie) i zagnieść ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 1/2 cm i przełożyć do blachy (wcześniej wyłożyć blachę papierem do pieczenia)i uformować brzegi.

Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 15-18 min. Upieczone ciasto wystudzić.

Pomarańcze i cytrynę sparzyć i wyszorować. Zetrzeć pomarańczową część skórki na tarce, a białą część obrać i wyrzucić, gdyż spowoduje, że masa będzie gorzka. Następnie pokroić pomarańcze i cytrynę w kostkę (należy usunąć pestki). owoce zmiksować i przełożyć do rondla, dodać cukier i gotować mieszając, aż masa zgęstnieje.

Tak przygotowaną masę cytrusową wyłożyć na upieczony spód.

Mazurek udekorować marcepanem, migdałami i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy ( gotuję te plasterki razem z dżemem pomarańczowym) i mamy gotowy mazurek pomarańczowy

A oto zdjęcia mojego mazurka z ubiegłych lat:

mazurki 002

mazurki 003

SERNIK WIEDEŃSKI

Dostałam ten przepis od koleżanki ponad 30 lat temu i nigdy lepszego nie znalazłam.

Składniki:

1,5 kg twarogu – może być z wiaderka

9 jaj

1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy

kostka masła

2 łyżki budyniu lub mąki ziemniaczanej

3 łyżki kaszy manny

proszek do pieczenia (2 łyżeczki), ulubiony  zapach, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa

można dodać na wierzch pokrojone brzoskwinie z puszki

Sposób przygotowania:

Cukier, masło i żółtka utrzeć na białą masę (robotem), dodać resztę składników i wymieszać, na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek, bakalie i zapach.

Jest to porcja na większą blaszkę. Ja blaszkę wykładam folią aluminiową i niczym nie smaruję. Można na spód położyć herbatniki.

Piec godzinę w temp. 180 -200 stopni, można trochę dłużej, jeśli jest taka potrzeba – trzeba po prostu sprawdzać.

Posypujemy cukrem pudrem lub startą na tarce gorzką czekoladą.

aa-sernik_po_wiedensku

Zawsze na Wielkanoc gotuję także żurek wegetariański. Ci, co są mięsożerni, dodają sobie białą kiełbaskę.

ŻUREK WEGETARIAŃSKI

Składniki:

Włoszczyzna mrożona w paski lub świeża, którą trzeba pokroić w kostkę

4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę

2 butelki żuru np. śląskiego lub kujawskiego

3 ząbki czosnku, majeranek, cebula

Zielona pietruszka, 3 łyżki oleju, 2 listki laurowe, pieprz

Sposób przygotowania:

Zagotować ok 1,5 litra wody w garnku. Wrzucić włoszczyznę, listki laurowe i kilka rozgniecionych ziarenek pieprzu. Posolić lub dodać jarzynkę bez glutaminianu.

Zagotować, wrzucić ziemniaki, pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i trochę majeranku. Gotować warzywa do miękkości  ( ok. 10-15 minut)

Mieszamy w butelkach żur, żeby mąka nie utworzyła klusek i wlewamy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.

Dodajemy jeszcze trochę majeranku i pokrojoną zieloną pietruszkę.

Na koniec wrzucamy do zupy pokrojoną w kosteczkę cebulę przyrumienioną na oleju, razem z olejem.

Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśny, możemy dosłodzić. Jak ktoś lubi i chce, to może dodać trochę śmietany.

Podajemy z ugotowanymi jajkami, a jak ktoś chce, to jeszcze dodaje białą kiełbasę w plasterkach lub w całości.

żurek

Smacznego !

Inne potrawy w okresach świątecznych się zmieniają, jednak te trzy mam zawsze na Wielkanoc.

Reklamy